Geluidsisolatie

Geluidsisolatie

Isolatie zorgt voor een aangename temperatuur in huis, maar heeft soms ook nog een andere belangrijke functie. Bepaalde isolatiematerialen bieden namelijk ook goede geluidsisolatie en dragen op die manier extra bij aan uw wooncomfort. Geluidsisolatie is echter een breed begrip, want daaronder valt zowel geluidsabsorberende als geluidswerende isolatie. Hieronder leggen we daarom het verschil tussen deze twee begrippen uit, lichten we uit welke isolatiematerialen sterke akoestische eigenschappen hebben en gaan we dieper in op het verwerken van deze materialen als geluidsisolatie!

Geluidsabsorberend of geluidswerend

Geluidsisolatie kan worden onderverdeeld in geluidsabsorberende en geluidswerende materialen. Geluidsabsorberende materialen houden geluid binnen en zorgt ervoor dat geluiden niet weerkaatsen tegen de muren. Op die manier voorkomt u galm en verbetert u de akoestiek in de ruimte. Geluidswerende materialen houden geluid juist buiten en gaan geluidsoverdracht via de muren naar andere ruimtes tegen. Op die manier heeft u in aangrenzende kamers geen last van geluiden uit de betreffende ruimte. 

Geluidsabsorberende materialen hebben dus een hele andere functie dan geluidswerende materialen. Geluidsabsorberende materialen hebben meestal geen thermische eigenschappen en zijn ook niet bedoeld om warmte in een ruimte vast te houden. Daarnaast zijn geluidsabsorberende materialen over het algemeen goed zichtbaar in de ruimte waar ze worden opgehangen, terwijl geluidswerende materialen meestal netjes worden weggewerkt in de muur, vloer of het dak. Vaak wordt met geluidsisolatie dan ook alleen geluidswerende isolatie bedoeld.

Geluidswerende isolatie

Geluidswerende materialen zijn bedoeld om twee soorten geluid te isoleren: contactgeluid en luchtgeluid. We spreken van contactgeluid wanneer de bron van het geluid in direct contact met de vloer, wanden of het plafond staat en zich ook via die onderdelen van de woning verspreidt. Schuivende stoelpoten en voetstappen vallen bijvoorbeeld onder contactgeluid. We spreken van luchtgeluid wanneer de bron van het geluid zich in de open lucht bevindt en zich ook op die manier verspreidt, zoals toeterende auto’s en het geluid van buitenspelende kinderen.


Het isoleren van contactgeluid is een stuk moeilijker dan het isoleren van luchtgeluid. Contactgeluid verspreidt zich namelijk via de wanden, de vloer én het plafond. Om elke vorm van contactgeluid te voorkomen, zou daarom u de hele woning moeten isoleren met geluidswerende materialen. Omdat u natuurlijk ook warmte-isolatie nodig heeft, is dat niet mogelijk. We raden u daarom aan om alleen het onderdeel dat rechtstreeks in verbinding met de bron van het geluid staat van geluidsisolatie te voorzien. Om het geluid van aanschuivende voetstappen te dempen, zou u dan het plafond met geluidswerende materialen moeten isoleren. Luchtgeluid is een stuk gemakkelijker te isoleren. Als u last heeft van toeterende auto’s, omdat u bijvoorbeeld langs een drukke weg woont, hoeft u alleen geluidsisolatie in de buitenmuur aan die kant van het huis te verwerken.


Geluidsisolerende materialen


Er zijn verschillende materialen met geluidswerende eigenschappen op de markt. De meest populaire zijn glaswol, steenwol, MW-35 en Fermacell-vloerelementen, alhoewel niet elke soort evenveel geluidsisolatie biedt. Daarnaast verschillen ze in isolatiewaarde, prijs en toepassing.


Glaswol


Glaswol is een veelzijdig isolatiemateriaal. Het is duurzaam, flexibel en heeft een relatief hoge isolatiewaarde. Glaswol kan daarom in verschillende onderdelen van uw woning verwerkt worden, zoals het dak en de muren. Glaswol is beschikbaar op rollen en in platen. Glaswolrollen zijn wat goedkoper, maar glaswolplaten, de Knauf Acoustifit platen, bieden sterkere geluidsisolatie.
Bekijk hier het assortiment glaswol

Steenwol


Steenwol lijkt op glaswol, maar heeft sterkere akoestische eigenschappen en biedt daarom betere geluidsisolatie. Daar staat wel tegenover dat steenwol duurder is dan glaswol en dat u met een dikkere laag glaswol dezelfde resultaten als met steenwol behaalt. Als u dus genoeg ruimte in uw constructie heeft, kunt u het beste glaswol gebruiken. Wanneer de constructie wat krapper is, zoals bij een kruipruimte, kunt u beter voor steenwol kiezen.

Bekijk hier het assortiment steenwol


MW-35


MW-35 is een minerale wol en combineert eigenlijk alle goede eigenschappen van glas- en steenwol. Het heeft een gemiddelde isolatiewaarde en biedt relatief sterke geluidsisolatie. Bovendien irriteert MW-35 minder aan de ogen, huid en luchtwegen dan de andere wolsoorten. MW-35 is daarnaast brandveilig, duurzaam en prettig om mee te werken. Als u het lastig vindt om te kiezen tussen glasen steenwol, is MW-35 dus een goede keuze. 
Bekijk hier het assortiment MW-35


Fermacell


Fermacell vloerelementen hebben een sterke geluiddempende werking en worden daarom vaak als ondervloer voor houten vloeren gebruikt. Het enige nadeel van Fermacell vloerelementen is dat ze vrijwel geen warmte-isolatie bieden. Wanneer u een ondervloer met zowel thermische als akoestische eigenschappen wilt, kunt u het beste voor Fermacell + PIR kiezen. Deze Fermacell elementen zijn verlijmd met PIR-platen, waardoor ze ook een sterk isolerende werking hebben.
Bekijk hier het assortiment Fermacell


Verwerken van geluidsisolatie


Geluidisolatie dient voor optimaal rendement op de juiste manier in uw woning verwerkt te worden. De juiste manier verschilt per onderdeel dat u wilt isoleren en het materiaal dat u daarvoor gebruikt. In elk geval is het belangrijk dat het materiaal strak aansluit op de constructie, want op die manier vermijdt u rechtstreekse geluidsoverdracht.


Voorzetwand


Om een muur van geluidsisolatie te voorzien, wordt vaak een voorzetwand geplaatst. Dit is een raamwerk dat u voor de bestaande muur plaatst, met daartussen isolatiemateriaal. U levert dan een stukje woonruimte in, maar voorziet de muur wel op een eenvoudige en snelle manier van isolatie. Wanneer u glaswol, steenwol of MW-35 in de voorzetwand plaatst, moet u daar ook isolatiefolie bij aanbrengen. Met deze folie voorkomt u vochtproblemen, zoals rot en schimmel. 
Lees hier meer over voorzetwandisolatie


Verlaagd plafond


Wanneer u bovenburen heeft, kunt u natuurlijk niet hun vloer vanuit uw woning isoleren. In dat geval wordt daarom vaak een verlaagd plafond gemaakt. In dat geval wordt een houten of metalen frame tegen uw plafond geplaatst, met daartussen isolatiemateriaal. Ook voor een verlaagd plafond kunt u glaswol, steenwol of MW-35 gebruiken.

Vloerisolatie


Een vloer kunt u op verschillende manieren van geluidsisolatie voorzien. Bij een betonvloer kunt u met Fermacell-platen een geluidswerende ondervloer maken. Als u een houten vloer heeft, kunt u isolatiemateriaal tussen de balken onder uw vloer klemmen. In dat geval kunt u het beste glaswol, steenwol of MW-35 gebruiken. Wanneer deze opties niet mogelijk zijn, kunt u ook een zwevende vloer maken. Een zwevende vloer ligt als het ware los op de dragende vloer, met daaronder ruimte voor isolatiemateriaal. Eventueel kunt u daar ook vloerverwarming in verwerken, zodat u twee vliegen in één klap slaat.
Lees hier meer over vloerisolatie